Testa Coops senaste app: använd din konsumentmakt och välj aktivt hållbara livsmedel

Världens befolkning ökar ständigt och år 2050 beräknas det finnas cirka nio miljarder människor. Vi behöver alla äta näringsriktig mat för vår överlevnad. Därför blir det allt viktigare hur den globala distributionen och produktionen av livsmedel fungerar. Livsmedelsförsörjningen har stor påverkan i vilket avtryck vi gör på vår omvärld och på hur vi använder jordens begränsade resurser. Vår konsumentmakt i det vi aktivt dagligen väljer är lika stor som vi är många.

Under de senaste decennierna har miljö- och konsumentorganisationer efterfrågat mer information och verktyg om det avtryck och den påverkan som de livsmedel vi köper i butikerna skapar. Glädjande nog så är något på gång kring detta.

Nu har Coop lanserat en mycket lovande funktion som de kallar hållbarhetsdeklaration. Med Coop-appen kan konsumenten enkelt skanna streckkoden på varan man tänker köpa i affären, eller klicka på varans hållbarhetssymbol på coop.se, för att få fram varans hållbarhetsavtryck. 

Alla som vill kan redan idag testa att skanna produkterna man har hemma i kylskåpet eller skafferiet. 

Coop skriver att:

“Hållbarhetsdeklarationen bedömer hur mycket eller lite en vara påverkar klimat, miljö och samhälle utifrån tio olika områden. T.ex. risken för negativ påverkan på biologisk mångfald eller bristfälliga arbetsförhållanden vid produktionen. Information som många konsumenter vill ha men som är svår att hitta. Som en första hjälpen för dig som vill äta mer hållbart.”

Som exempel från Coop appen visas här nedan resultatet när man skannar Änglamarks ekologiska dadlar:

I bilderna ovan ser vi flera områden med ett lågt värde som även har grön färg. Detta indikerar en miljö- och resurseffektiv framställning. De värden som är höga är markerat röda och detta indikerar en varning att resursanvändningen i denna dimension är problematisk. 

I fallet med dadlarna ser vi att området vatten är färgat rött och har värdet fem av fem möjliga. Det betyder att dadlar, även om de producerats med ekologiska metoder, kräver stora vattenmängder för att odlas och därför kan anses problematiska ur detta perspektiv. Coop tar hänsyn till tillgången av sötvatten i de länder där produktionen sker; relativt hög vattenanvändning i länder med torka, eller med låga sötvattenreserver, resulterar därför i ett högt värde i hållbarhetsdeklarationen.

På Coops hållbarhetssidor kan vi läsa om området vatten:

Att använda vattenresurser ansvarsfullt är en viktig del av en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion. Här gör vi en bedömning av risken för att varan påverkat vattenresurserna negativt samt om framställningen av varan kräver stora vattenresurser. Ju lägre siffra varan har i hållbarhetsdeklarationen, desto lägre är risken för negativ påverkan och/eller hög vattenanvändning.

Coop skriver vidare att:

“Hållbarhetsdeklarationen baseras på branschsamarbetet Hållbar Livsmedelskedjas tio aspekter för hållbara produkter som i sin tur bygger på FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.”

Styrelsen för Luleå naturskyddsförening har testat och gillar verkligen denna satsning av Coop. Mer sådant behövs för en framtid med fler människor som ska leva i en värld där vi delar på begränsat med resurser. 

Läs mer om Coops arbete kring hållbarhetsdeklaration här.

Ladda ned appen Coop redan idag och upptäck mer om din mat ur ett miljö- och resursperspektiv!