Vad tycker folk på friluftsliv om Luleås skogar?

Vad tycker folk på friluftsliv om Luleås skogar?

Under hösten 2021 intervjuades 205 skogsbesökare runt friluftsanläggningen vid Hertsöträsk i Hertsölandets naturreservat. 

Tre frågor ställdes om hur de ser på skog och skogsbruk. Resultatet framgår i rapporten i länk nedan.

En övervägande andel uppfattar hyggen helt eller i huvudsak  negativt. Nästan alla vill att skogen i reservatet ska skyddas från skogsbruk. En tydlig majoritet anser att Luleå kommun ska bruka sin skogsbruksmark utan att kalhugga.

Länk till enkät: https://lulea.naturskyddsforeningen.se/wp-content/uploads/sites/217/2022/09/Rapport_Intervjuundersökning_Luleå_kommuns_skog-1.pdf

Sammanfattning:

Intervjuer om synen på skog och skogsbruk gjordes med besökare i Luleå kommuns skog i Hertsölandets naturreservat augusti till oktober 2021. Totalt intervjuades 205 personer med tre olika frågor. I intervjuerna framgår det att komma till ett kalhygge under en utflykt eller vandring är för de flesta, 78%, en helt eller delvis negativ upplevelse. Endast för 4% är det en odelat positiv upplevelse. Detta resultat överensstämmer i hög grad med undersökningen Friluftsliv 2014 som Naturvårdsverket genomförde med totalt 8410 respondenter spridda över hela landet, vari de flesta anser att ett hygge inte alls är en attraktiv miljö för friluftsliv, medan endast 1% anser att ett hygge är en helt och hållet attraktiv miljö för friluftsliv. Vidare framkom i intervjuerna att en kraftig majoritet tycker att skogen i naturreservatet ska skyddas från skogsbruk, 85% håller med helt och hållet, och 13% håller delvis med om det, vilket sammanlagt utgör 98%. Dessutom anser en majoritet att skogarna som Luleå kommun brukar, ska brukas hyggesfritt. 71% av de tillfrågade håller med helt och hållet om påståendet och 22% håller delvis med, alltså sammanlagt 93% håller helt eller delvis med.